sobota, 2. junij 2007

Jungle Speed!







Igra, ki je navdušila že ves svet...tudi mene. Komaj čakam da grem v Marseille, Alix obljublja hud boj, pa ne boj...mesarsko klanje.


Pravila

Za 6 igralcev.

Opis igre:

Cilj igre je znebiti se vseh svojih kart.
Vse karte se razdelijo obrnjene z pravo stranjo navzdol. Vsi igralci dobijo enako število kart. Totem stoji na sredini in je enako oddaljen od vseh igralcev.

Vsak igralec po vrsti obrne karto, s pravo stranjo navzgor, dokler se ne pokaže par(ujemajoči lik ali barva, odvisno od stanja igre).

Igralci z ujemajočimi kartami igrajo dvoboje, t.j. poskušajo premagati nasprotnika, tako da prvi izmakne totem. Tisti, ki izgubijo, dobijo vse navzgor obrnjene nasprotnikove karte in jih položijo na dno svojega kupčka.




Kako igrati:
Totem naj bo na dosegu vseh igralcev. Totema se med igro ne sme dotikati, razen v primeru dvoboja.
Karte se enakomerno razdelijo med igralce, obrnjene navzdol. Karte ki ostanejo se položijo pod totem.
Igra teče v smeri urinega kazalca, začenši z igralcem na delilčevi levi. Igralci izmenoma pokažejo eno karto naenkrat. Vsaka karta prekrije prejšnjo, tako da pred vsakim igralcem nastane kupček kart obrnjenih navzgor. Karta ki se prekrije ne velja več.
Igra se samo z eno roko(desno ali levo), druga pa se nikoli ne vmeša.
Ko igralec potegne karto s svojega kupčka navzdol obrnjenih kart, jo mora obrniti stran od sebe. Tako se ne da goljufati s počasno igro.
Igra je sestavljena iz več krogov. Vsak krog se konča z dvobojem.
Igralci toliko časa obračajo karte, da nekdo obrne karto, ki se po liku (ne glede na barvo) ujema z karto, ki je že obrnjena pri drugem igralcu, igrata igralca dvoboj. Prvi, ki izmakne totem zmaga krog. V dvoboju ostali igralci, ki nimajo ujemajočih se likov, ne sodelujejo. Če vseeno izmaknejo totem, oz se ga po pomoti dotaknejo, glej poglavje ''kaj se zgodi, če…'' spodaj.
Igralec, ki izgubi krog, dobi vse navzgor obrnjene karte zmagovalca in še vse karte pod totemom, skupaj s še svojim kupčkom že odprtih kart. Položi jih na dno svojega kupčka, iz katerega vleče. Karte ostalih igralcev ostanejo v igri. Poraženec dvoboja nadaljuje igro.



Vrste kart:
Simbolne karte: te imajo narisane različne like in so v različnih barvah. Večino časa so bolj pomembni liki kot barve, razen ko se pojavi posebna karta, (glej spodaj). Liki so si pogosto zelo podobni, vendar niso enaki.

Posebne karte: obstajajo tri vrste posebnih kart:
Puščice navzven: vsi igralci na glas preštejejo ''ena, dva, tri'' in nato vsi naenkrat obrnejo karto. Če ni dvoboja, se igra nadaljuje kot prej in naslednji igralec obrne karto.

Puščice navznoter: vsi igralci morajo poskusiti izmakniti totem. Zmagovalec položi svoje karte pod totem obrnjene navzdol, kjer počakajo naslednjega poraženca. Zmagovalec nato nadaljuje igro.

Barvne puščice: liki niso pomembni – veljajo ujemajoče se barve kart. Konec je, ko se karta prekrije z drugo.

Konec igre:
Ko igralec obrne svojo zadnjo karto, ostane v igri, in čaka da lahko sodeluje v dvoboju. Ostali igralci igrajo normalno dalje. Igralec zmaga, ko odda zadnjo karto.
Posebni primer: če je zadnja obrnjena karta puščice navzven ali barvne puščice je igralec zmagal in položi karte pod totem.
Če pa je zadnja karta puščice navznoter in igralec ne izmakne totema prvi, čaka na naslednjo karto puščice navznoter, za katero se dvobojuje. Če jo vzame zmaga.

Kaj se zgodi če:
…dva igralca istočasno zgrabita totem? Dvobojujeta se 10 sek. In si poskušata priboriti totem. Če se ga po 10 sek še vedno oba držita oz., če si še nihče ni priboril totema je zmagovalec tisti, ki drži totem spodaj. Pri dvoboju si ne smemo pomagati z drugo roko.
…igralec po pomoti zgrabi ali pa se dotakne totema? Igralec dobi vse navzgor obrnjene karte, vključno s tistimi izpod totema.
…je potegnjena karta puščice navznoter ali puščice navzven, a se igra nadaljuje, ker je bila obrnjena še ena karta? Prehitrega igralca se kaznuje, tako da dobi vse navzgor obrnjene karte.
…ujemajoči par je na mizi, a se igra nadaljuje, ker je bila obrnjena še naslednja karta (par je bil zgrešen)? Igra teče dalje. Tako lahko pride tudi do boja med tremi ali več igralci. Zmagovalec nato poljubno razdeli karte med poražence.
…pride do več ujemajočih parov? Možen je le en dvoboj. Ostale ujemajoči pari ostanejo odprti in igra teče dalje.
…je obrnjena karta puščice navzven, nato pa je po štetju ''en, dva, tri'' potegnjena še ena? Če se krog z prvo karto puščice navzven konča z dvobojem, potem se drugo karto puščice navznoter zanemari.
V vseh ostalih primerih goljufanja, goljuf pobere vse navzgor obrnjene karte in karte pod totemom.
Igra se nadaljuje, dokler ne ostanejo trije igralci.

Sem se odločila, da jo nabavim tudi sama.... in potem vas povabim na Jungle Speed!!!!

3 komentarji:

Izgubljena pravi ...

Ojla!

O te igri sm že čula ful dost. Tudi kaki boji so bili. No sama lah uganeš kej je ta igra ful popularna. Saj me dobro poznaš.

Se že veselim tvojega povabila.

LP,Metka

Zgagica pravi ...

oj Metka!

Sem brala o tej igri tud na enem skavtskem forumu....kako pa to da je še nisi igrala, če si pa skavtinja????

Uživaj

Izgubljena pravi ...

Ojla Marja!

Ja na žalost še ni bilo skavtske priložnosti. Mi je pa en luškan skavt dosti o tej igri povedal. Predvsem o bojih in poškodah. Ha,ha...

Ti sej ei rekla, da jo bomo skupaj igrali...a to še velja???

LP,Metka