torek, 13. marec 2007

Metelkova Mesto

Dragi moji, zgodila se mi je totalna polomija. Res sem se trudla, da sem napisala zeloo dolg post o Metelkovi, ga opremila s slikicami, se potrudila oh in ah....in kaj se zgodi potem? Pri "lepljenju" zadnje sličice po pomoti pritisnem "view blog", da si ogledam nastalo mojstrovino, seveda brez da bi shranila post.
Pa če to ni krivica. Brskala za informacijami na internetu , iskala slike in potem to. Vem niste vi krivi, ampak boste pa žal prikrajšani. Obljubim da se vam oddolžim pri naslednjem postu. V tolažbo nekaj "ukradenega" iz spletne strani: http://www.metelkova.org/gromka/readnews.php?ident=47

Avtonomna kulturna cona Metelkovo mesto, ki je danes znana po celotni Evropi in širše leži na območju nekdanje vojašnice. Neizkoriščeni javni prostor, ki ga je država nameravala rušiti, je septembra 1993 zasedla skupina ljudi, ki je želela ustvarjalno in avtonomno produkcijo. Država kot tudi Mestna občina Ljubljana vse do danes nista imele nikakršnih interesov, da bi se status avtonomne cone zaščitil in ohranil tako, da bi ljudje lahko ustvarjali in živeli avtonomno produkcijo. Ali sta jo poskušali legalizirati ali pa jo nadomestiti z nakupovalnimi in drugimi komercialnimi središči. Trnav vendar energičen razvoj Metelkove Mesta so omogočale številne skupine, ki so se vedno znova borile ter vzpostavljale avtonomijo, nove prostore, nove vsebine in kulturo.
Metelkova je eden redkih prostorov, kjer se združujejo in soobstajajo različne žive glasbene godbe od Free Jazza, Noisa, Punka do Duba in Techna. Na Metelkovi imajo ateljeje tudi številni umetniki, ravno tako pa se lahko pohvali z eno od najbolj odprtih in kreativnih galerij za sodobno umetnost v Sloveniji in širše. Metelkova je tudi eden redkih prostorov v Sloveniji, ki omogoča migrantom in prosilcem za azil ter pripadnikom etničnih in drugih manjšin, da se lahko odprto družijo tako med seboj kot tudi z drugimi ustvarjalci in obiskovalci. Metelkova je tudi nekaj let gostila Ženski center in je še danes eden redkih prostorov pri nas, kjer skupnost vodi klubske prostore za hendikepirano mladino, geje in lezbijke. Poleg tega so bile na Metelkovi oblikovane in speljane mnoge kampanje proti rasizmu in drugim oblikam individualnega in družbenega nasilja.

Veste kaj pa je meni najbolj všeč na Metelkovi: Vhostlu celica imajo stranišče, kije dovolj veliko, da se lahko z vozičkom not zapelješ.

1 komentar:

Izgubljena pravi ...

Ojla!

Kot zgleda je bli včeraj takšen dan za delajnje neumnosti in zmešnjav.

Nisi edina, ki se ti je takšna polomije naredila.

Že nestrpno čakam novo pisanje.

LP,Metka